Sensibilitatea dentara

dentina

Sensibilitatea dentara afecteaza un numar foarte mare de persoane. Aceasta este des intalnita atunci cand se bea ceva cald sau rece, dulce sau acid. In conditii normale, dentina care sta la baza dintelui si care inconjoara nervul, este acoperita de gingie si smalt. De-a lungul timpului, smaltul se poate subtia oferind mai putina protectie. De asemenea, gingiile se pot retrage in timp, expunand dentina.

Dentina contine un numar mare de pori sau tuburi din exteriorul dintelui pana la centrul nervului. Atunci cand dentina este expusa, aceste tuburi pot fi afectate de schimbarile de temperatura sau de anumite alimente.

Expunerea dentinei poate aparea datorita unui numar de factori:

– retragerea gingiei din cauza varstei sau igienei improprii
– bauturile acide care erodeaza smaltul dinteli
– bruxismul
– periajul cu o pasta de dinti foarte abraziva
– boala a gingiilor
– un dinte ciobit sau frcaturat

In plus, anumite tratamente dentare pot provoca sensibilitatea dentara. Tratamentele precum albirea dintilor, curatarile profesionale dentare, aparatele dentare pot duce la aceasta problema, facute in mod necorespunzator.

Primul pas intru tratarea sensibilitatii dentare este acela de a afla cauza problemei. In acest caz, numai un dentist va poate ajuta. In cazul in care sensibilitatea provinde de la expunerea dentinei, exista o serie de masuri pe care le puteti lua, asa cum si dentistul va poate ajuta. Acestea pot include:

– folosirea unei periute de dinti cu perii moi
– periajul corect
– pasta de dinti speciala ce ajuta la prevenirea si tratarea sensibilitatii dentare

Dentistul va poate ajuta astfel:
– aplicarea unui lac cu fluor pe zonele sensibile
– prescrie o paste de dinti cu fluor pentru a fi folosita in fiecare zi
– poate face o restaurare dentara pentru a proteja zonele de unde s-a pierdut smalt

In orice caz, cel mai important pas este acela de a vizita un medic stomatolog, astfel incat el poate determina cauza sensibilitatii dentare si poate gasi solutia ce va functiona.