Proteza provizorie, succesul protezarii definitive

 

Restaurarea provizorie arata atat medicului dentist cat si pacientului cum va arata proteza dentara finala si, daca este cazul, ce si unde trebuie imbunatatit.
Reabilitarea unei arcade intregi implica, de multe ori, numeroase tratamente a dintilor restanti, tratamente ce pot avea loc pe o durata de timp destul de indelungata, perioada in care pacientul trebuie sa isi desfasoare activitatile de zi cu zi.

De ce e importanta protezarea provizorie?
– mentinerea sanatatii tesuturilor. Pentru a evita cimentarea protezelor dentare finale pe dinti cu gingii hemoragice, congestionate. Protezarea provizorie lasa timp gingiei de a se vindeca pana la cimentarea protezei dentare finale.

– protectia dintelui vital. Dintii vitali prezinta sensibilitate la rece si cald, protezarea provizorie fiind necesara in aceste cazuri, pentru a nu crea disconfort pacientului.

– stabilirea unei ocluzii corecte;

– planificarea terapeutica estetica (rezultatul final sa fie cel dorit de pacient).Elementele ce construiesc designul zambetului trebuie sa asigure rezultatul estetic dorit de pacient: forma dintilor (lungimea, forma, inaltime, proportii), linia mediana, planul de ocluzie. Restaurarea provizorie in acest caz duce la evitarea refacerii protezelor dentare finale si la multumirea pe deplin a pacientului in ceea ce priveste noul zambet.

– asigurarea confortului pacientului. Pacientul nu trebuie sa se simta stingherit din cauza faptului ca merge la medicul dentist, el trebuie sa isi continue activitatile ca si pana acum , fara vreo problema (trebuie sa manance, sa vorbeasca, sa zambeasca etc).

– refacerea functiei fonetice;

– obtinerea unei dimensiuni verticale de ocluzie corecte.