Puntile si coroanele dentare

coroane si punti

Atat coroanele dentare cat si puntile dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de cele mobile, cum ar fi protezele, pe care le puteti scoate si curata in fiecare zi, coroanele dentare si puntile dentare sunt cimentate pe dinti sau pe implanturi si pot fi indepartate numai de medicul dentist.

Cum functioneaza coroanele dentare?

O coroana dentara este folosita pentru a acoperi in intregime sau pentru a fi doar ca un capac pentru un dinte deteriorat. Pe langa consolidarea unui dinte deteriorat, o coroana poate fi utilizata pentru a imbunatati aspectul, forma sau alinierea. O coroana, poate fi, de asemenea, plasata pe partea de sus a unui implant pentru a oferi forma si structura dintelui. Coroanele de portelan sau ceramice pot fi adaptate la culoarea dintilor naturali. Alte materiale includ aur, aliaje metalice, acrilice si ceramice. Aceste aliaje sunt, in general, mai rezistente decat cele de portelan, si se recomanda pentru dintii posteriori. Portelanul pus pe un schelet de metal este adesea folosit pentru ca este foarte rezistent si arata bine.

Coroanele se recomanda in urmatoarele cazuri:

– pentru umplerea unui spatiu atunci cand nu este suficient dinte ramas
– pentru protejarea unui dinte slab de fracturare
– restaurarea unui dinte fracturat
– atasarea unei punti
– acoperirea unui implant dentar
– acoperirea unui dinte decolorat sau deformat
– acorperirea unui dinte ce a suferit o obturatie de canal
Cum functioneaza puntile dentare?

O punte dentara poate fi recomandata daca lipsesc unul sau mai multi dinti. Golurile lasate de dintii lipsa, duc la deplasarea dintilor ramasi. Dezechilibrul cauzat de dintii lipsa poate duce de asemenea la boli ale gingiilor sau ale articulatiei temporomandibulare.

Puntile se amplaseaza pe spatiul in care dintii lipsesc. Sunt legate de dintii naturali sau de implanturi din lateralele spatiului respectiv. Acesti dinti, numiti bonturi, vor servi ca ancora pentru punte. Ca si la coroane, exista o serie de materiale din care se realizeaza puntile, medicul dentist va va ajuta sa va decideti ce material sa folositi. Puntile din portelan sau ceramica pot fi aduse la culoarea naturala a dintilor.
Atat coroanele cat si puntile, necesita o igiena orala buna pentru a rezista in timp. Pentru a preveni deteriorarea lor, se vor evita alimentele greu de mestecat, gheata sau alte obiecte dure.