Ce este gingivita si cum o putem preveni

gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiilor, ea este faza incipienta a bolilor gingivale, faza care este mai usor de tratat. Cauza principala a gingivitei este placa.

In cazul in care placa nu este eliminata prin periaj zilnic si folosirea atei dentare, aceasta produce toxine ce pot irita tesutul gingival si cauza gingivita. In acest stadiu timpuriu al afectarii gingivale, raul poate fi inlaturat deoarece osul si tesutul conjnctiv nu sunt afectate. Lasata netratata, gingivita poate deveni parodontita si duce la deteriorarea permanenta a gingiilor si maxilarului.

Cum stiu ca am gingivita?

Semnele clasice si simptomele gingivitei sunt gingiile umflate si rosii ce pot sangera la periaj. Un alt semn poate fi dat de indepartarea sau retragerea gingiilor de pe dinti, lasand dintii cu un aspect alungit. Se vor forma buzunare intr dinti si gingii unde placa si resturile alimentare se vor colecta. Unele persoane au si o respiratie rau mirositoare sau un gust rau in gura, chiar daca boala nu este avansata.

Cum prevenim gingivita?

O buna igiena orala este esentiala. Profilaxia profesionala este de asemenea importanta deoarece placa poate deveni tartru pe care doar medicul dentist il poate elimina.

Puteti opri gingivita printr-un periaj corect si folosirea atei dentare, evitarea tigarilor si prin controlul regulat la medicul dentist.