Eruptia dentara la bebelusi – prima vizita la cabinetul stomatologic

eruptia dentra

Cea dintai vizita a bebelusului la cabinetul stomatologic va avea loc atunci cand primul dintisor va erupe. Eruptia dentara inseamna deplasarea dintelui din osul maxilarului pana la suprafata.

Ca sa stim cand acest lucru se intampla si sa nu se creeze panica, ar trebui stiut ca simptomele eruptiei dentare sunt scaderea apetitului bebelusului, agitatia, gingiile rosii si inflamate ce prezinta puncte albe, salivatia abunenta, diareea, voma, plansul fara motive evidente, incercarea de a duce manutele sau alte obiecte catre gura sau frecarea obrazului si urechii atunci cand este vorba de aparitia molarilor.

In aceasta situatie, se recomanda masarea gingiilor cu degetul infasurat intr-o compresa sterila pe care s-a aplicat gel gingival pentru sugari. Folosirea inelelor gingivale racite in frigider si date sugarului, alimentatia in mare parte pe baza de lichide, curatarea fetei bebelusului de saliva si folosirea paracetamolului in caz de febra sunt de altfel masuri ce trebuie luate.

In schimb, in niciun caz nu se va masa gingia cu alcool, nu se vor folosi medicamente destinate adultilor si nici nu se vor aplica niciodata pe gingie in locul eurptiei.
Momentele in care dinii apar sunt urmatoarele:

Dentitia temporara:

– Incisivi centrali: 6-10 luni;

– Incisivi laterali: 8-16 luni;

– Canini: 16-23 luni;

– Molarul 1: 13-19 luni;

– Molarul 2: 25-33 luni.

 

Dentitia definitiva:

– Incisivii centrali si laterali: 6-8 ani;

– Canini: 9-13 ani;

– Premolari: 9-13 ani;

– Molarii : primul : 6 ani; al doilea 11-13 ani, molarul de minte 17-21 ani.