Igiena protezelor fixe si mobile

Majoritatea dintre noi suntem purtatori de proteze dentare, fie de proteze dentare fixe, fie de proteze dentare mobile.  Fiind purtatorul unei proteze dentare (fixa sau mobila) nu va scuteste de la rigurozitatea igienei orale, din contra, trebuie sa fiti mult mai atenti.

In cazul protezelor dentare mobile, trebuie sa aveti foarte mare grija de fiecare data cand le scoateti pentru a le igieniza, deoarece se pot fisura sau sparge foarte usor.  Dupa fiecare masa proteza dentara mobila se scoate,  se clateste de resturile alimentare, apoi se spala cu o periuta si o pasta neabraziva. De 2 ori pe saptamana se recomanda sa folositi pastilele speciale de curatare a protezelor mobile, dizolvate in apa calduta.

In cazul protezelor dentare fixe (coroane dentare, punti dentare, lucrari dentare pe implant), lucrurile sunt putine mai complexe. Dintii stalpi (dintii pe care este cimentata proteza dentara fixa) se igienizeaza prin periaj, completand cu ata dentara si apa de gura. Pentru dintii care lipsesc, inlocuiti cu dintii de punte, exista atat un tip special de ata dentara (superfloss), cat si o periuta interdentara speciala.

Periajul trebuie executat corect, dinspre gingie inspre lucrare, pentru a elimina riscul departarii gingiei de proteza dentara si retentia de alimente. Un alt element ce nu trebuie sa lipseasca din trusa purtatorului de proteze dentare fixe este dusul bucal, menit sa curate sub presiunea jetului de apa.

Purtatorii protezelor dentare fixe sunt obligati sa treaca pe la cabinetele stomatologice pentru igienizare (detartraj, periaj, air flow) la 3-6 luni si sa mearga la controale periodice pentru a verifica starea de sanatate a dintilor stalpi.