Top 5 mituri despre implantul dentar

Mituri implant dentar

Pornind inca de pe vremea mayasilor (sec. VII), implantul dentar a devenit cunoscut abia prin anii ’60 ca metoda de a inlocui un dinte/un grup de dinti absenti.

Din cauza lipsei de informare si a costurilor ridicate, Romania a inceput sa recunoasca implantul dentar drept o solutie a restaurarii cavitatii orale abia in ultimii 5-7 ani, fapt ce reprezinta o evolutie pozitiva atat in cresterea standardelor tratamentelor, cat si in imbunatatirea sanatatiii orale.

Miturile care au tinut in umbra implantul dentar continua si astazi sa le dea batai de cap medicilor stomatologi si totodata sa le faca pacientilor drumul anevoios pana sa ajunga sa accepte implantologia drept cea mai mare descoperire din domeniul stomatologic.

Cel mai des intalnit mit este acela conform caruia, eu, pacientul, “nu sunt compatibil cu implantul dentar si organismul meu il va respinge”- TOTAL NEADEVARAT! Implantul este confectionat din titan de inalta puritate, material biocompatibil, pe care organismul nostru nu doar ca il accepta, ci il si integreaz prin procesul de osteointegrare, proces prin care osul maxilar/mandibular face corp comun cu implantul.Un alt argument ar fi acela ca si tijele ce se implanteaza la diverse operatii de reconstructie a membrelor superioare sau inferioare sunt tot din titan, iar cazuri de pacienti al caror organism sa le fi respins, nu exista.

“Implantul dentar este prea scump”-FALS.

Foarte multi pacienti au aceasta parere, insa intregul proces trebuie vazut ca o investitie pe termen lung, investitie ce are ca finalitate un dinte/coroana dentara pe care il voi avea toata viata. In plus, costul implantului dentar se imparte aproape intotdeauna in 2 etape. Prima etapa presupune interventia chirurgicala, inserarea implantului in os, iar cea de-a doua etapa, dupa 3-6 luni (perioada de osteointegrare, in care implantul face corp comun cu osul), etapa in care se monteaza bontul protetic si se confectioneaza coroana dentara.

Costul implantului dentar este foarte mic daca tinem cont ca acesta nu se rupe, nu se toceste, nu se uzeaza, si mai ales, nu se demodeaza niciodata. Implantul dentar valoreaza mult mai putin financiar decat multe alte lucruri pe care noi punem pret (masini, haine de firma, bijuterii etc), dar mult mai mult din punctul de vedere al sanatatii orale si, de ce nu, al confortului psihic.

“Am auzit ca este foarte dureros”- FALS.

Din momentul in care se instaleaza anestezia locala, pacientul nu mai simte niciun fel de durere. Dupa terminarea interventiei chirurgicale, cand trece efectul anesteziei, pacientul poate simti o mica durere, durere ce trece imediat cu un antiinflamator.

“Sunt prea batran pentru implant” – FALS.

Nu exista o limita de varsta pentru pacientii carora le este necesar implantul, atata timp cat sunt clinic sanatosi.Implantul dentar este TOTAL NEINDICAT persoanelor ce sufera de boli cornice, diabet insulino-dependent si celor care trec pe la cabinetul stomatologic doar in situatii de maxima urgenta (cand nu mai suporta durerea).

Prezentandu-va si totodata demontand unele dintre cele mai des intalnite mituri ce se vehiculeaza despre implantologie, sper ca v-am convins macar sa aveti curajul sa va informati de la personalul medical avizat despre tot ceea ce presupune implantul dentar si sa il acceptati drept cea mai mare descoperire din domeniul stomatologic.