Tipuri de proteze dentare: intregi si partiale

proteze partiale

Protezele dentare intregi

Protezele dentare complete pot fi de doua feluri: conventionale sau imediate. Facute dupa ce toti dintii au fost extrasi iar tesutul gingival incepe sa se vindece, protezele conventionale sunt gata pentru a fi plasate in gura de la 8 la 12 saptamani dupa acest proces.

Spre deosebire de protezele conventionale, protezele imediate sunt realizate in prealabil  si pot fi pozitionate de indata ce dintii au fost eliminati. Ca rezultat, pacientul nu va sta fara dinti in timpul perioadei de vindecare. Cu toate acestea, oasele si gingiile se pot micsora in timp, mai ales in timpul perioadei de vindecare dupa ce un dinte a fost extras.

Prin urmare, un dezavantaj al protezelor imediate comparativ cu cele conventionale, ar fi  acela ca necesita mai multe modificari pentru a se potrivi in mod corespunzator. In general ele ar trebui luate in considerare ca fiind numai o solutie temporara pana la definitivarea protezelor conventionale.

Protezele dentare partiale

O proteza dentara partiala detasabila, consta in dintii de inlocuire atasati la o baza de plastic de culoare roz, legata de un cadru de metal ce tine proteza pe loc, in gura. Protezele partiale sunt utilizate atunci cand unul sau mai multi dinti naturali sunt ramasi in maxilarul superior sau inferior. Proteza partiala, nu numai ca umple spatiile edentate insa ajuta dintii ramasi sa se pastreze pe loc. O proteza partiala este detasabila si are un aspect natural.