Eruptia dentara – ce trebuie sa stim

eruptia dentara

Pedodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul dintilor la copii. Eruptia dentara este un moment despre care orice parinte ar trebui sa fie informat, pentru a nu se nelinisti atunci cand aceasta intarzie sa apara.

Eruptia dentara reprezinta etapa in care dintele iese din gingie si incepe sa fie vizibil. Erupta dentara se realizeaza in concordanta cu varsta copilului insa tine si de o serie de factori cum ar fi hormonii si genele fiecarui individ in parte.

Dintii temporari sunt deja formati in momentul in care un nou nascut apare. Desi nu sunt vizibili, acestia exista in numar de 10 in maxilar si 10 in mandibula. Primii dinti vor erupe in functie de copil, eruptia poate avea loc in primele luni de viata sau in primul an.

Intre 6 si 8 luni, va avea loc eruptia primilor dinti, incisivii centrali mandibulari. Acestia sunt urmati de incisivii centrali si laterali. Molarii superiori si inferiori vor erupe in jur de 13-19 luni, urmati de canini si de al doilea set de molari intre 25-33 luni.

Dintii temporari sunt la fel de importanti ca cei definitivi, trebuie acordata o maxima atentie si o buna igiena orala intrucat acestia au un rol important asupra dintilor definitiv.

In jurul varstei de 6 ani, dintii temporari cad si incep sa erupa dintii definitivi. Eruptia dentara apare in felul urmator:

– primii molari: 6-7 ani;
– incisivii centrali: 6-8 ani;
– incisivii laterali: 7-8 ani;
– caninii: 9-13 ani;
– premolarii : 9-13 ani;
– molarii : 11-13 ani;
– molarii de minte: 17-21 ani;

Medicul pedodont va va da cele mai bune sfaturi intru ingrijirea si aparitia dintilor temporari si definitivi.