Proteza sau implant dentar ?

implant dentar

Pentru persoanele care si-au pierdut dintii, exista doua solutii foarte populare pentru inlocuirea lor. Prima solutie ar fi implantul dentar, iar a doua, protezele dentare.

Protezele dentare sunt lucrari dentare ce pot fi de doua feluri:proteze fixe sau mobile. Sunt de obicei realizate din acril, metal turnat, plastic si portelan dar si o serie de alte materiale compozite. Pentru a realiza o proteza dentara, este nevoie de cateva saptamani. Se iau mulaje in functie de dinti si gingii, iar odata ce acestea sunt testate si se dovedesc a fi confortabile, proteza este definitivata.

Ca si confort, protezele dentare tind sa isi modifice putin pozitia in timpul vorbitului sau al mestecatului. Cei care nu sunt obisnuiti inca cu ele pot produce anumite sunete, ce pot fi deranjante pentru altii. Acomodarea cu o proteza dentara fixa sau mobila poate dura ceva timp pentru anumite persoane in timp ce altele se obisnuiesc mai repede.

Protezele dentare fixe sau mobile sunt folosite de obicei atunci cand sunt pierduti mai multi dinti in urma unui accident, boli sau in urma inaintarii in varsta. Protezele inlocuiesc intregul set de dinti.

Protezele dentare fixe sau mobile  necesita vizita regulata la dentist. Odata cu varsta intervin anumite modificari asupra osului maxilar, iar proteza va avea nevoie de realiniere sau cateodata de un nou si complet design.

 

Implantul este confectionat din titan de inalta puritate, material biocompatibil, pe care organismul nostru nu doar ca il accepta, ci il si integreaza prin procesul de osteointegrare, proces prin care osul maxilar/mandibular face corp comun cu implantul.

Aliajele de titan sunt metalele cele mai utilizate pe scară largă în implanturi osoase atat dentare cat si in alte domenii, cum ar fi ortopedia. Implanturile dentare au cea mai mare rata de succes a oricărui dispozitiv implantat chirurgical.

Implantul dentar are aspectul unui surub cu spire, ce serveste drept inlocuitor al radacinii dintelui lipsa, fiind infiletat in osul mandibulei/maxilarului, obtinandu-se astfel stabilitate si rezistenta.

Intregul proces de implantare, daca este vorba de toti dintii, poate dura si pana la cateva luni.

Ca si confort, implanturile dentare sunt foarte stabile si confortabile, acestea avand o radacina ferma in osul maxilarului, la fel ca si dintii naturali. Nu exista probleme la mestecat sau la vorbire si se curata ca si dintii naturali, in timpul periajului dentar.

Implanturile pot inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Ele nu sunt insa recomandate persoanelor cu anumite boli, cum ar fi diabetul, intrucat pot aparea complicatii.
Implantul costa mai mult decat protezele si poate fi facut numai daca osul maxilar este destul de puternic incat sa reziste acestuia. Pe de alta parte, protezele dentare fixe sau mobile sunt mai ieftine si mai rapid de realizat insa necesita vizite frecvente la stomatolog pentru rearanjare.